با توجه به عملکرد جذاب رمزارزها، تعجبی ندارد که سرمایهگذاران به ارزهای دیجیتال علاقهمند هستند. بیت کوین (BTC) اولین بار در سال 2009 وارد بازار شد. در آن زمان، سرمایهگذاران میتوانستند یکی از این توکنها را با کمتر از یک پنی خریداری کنند. قیمت بیت کوین به طور پیوسته افزایش یافت، البته همیشه این روند صعودی نبود و نوساناتی نیز وجود داشت. در نوامبر ۲۰۲۱ قیمت بیت کوین به بالاترین سطح تاریخی خود یعنی ۶۸,۹۹۰ دلار رسید. توکن اتریوم (ETH) نیز در سال 2015 با قیمت 2.83 دلار عرضه شد و در نهایت در نوامبر 2021 قیمت اتریوم به بالاترین حد خود یعنی ۴,۸۶۵ دلار رسید. اگر بخواهیم عملکرد این رمزارز را بررسی کنیم، باید گفت که حتی پس از کاهش شدیدی که بازار کریپتو را در سال ۲۰۲۲ نوردید، اتریوم در روزهای اخیر با قیمتی در حدود ۱,۶۲۸ دلار معامله میشود که این یعنی در کمتر از هشت سال، ارزش آن ۵۷۵ برابر شدهاست.
اتریوم یک زیرساخت مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین است که در سال ۲۰۱۵ توسط Vitalik Buterin ایجاد شد. اتریوم قابلیت اجرای برنامههای رایانهای غیرمتمرکز را دارد و شبکهای است که توکن اتر را تولید میکند. عملکرد اتریوم مشابه عملکرد بیت کوین در شبکۀ آن است. با این حال، عملکرد اتریوم چیزی فراتر از این است، از این جهت که اتریوم پایدارترین پلتفرم نرمافزاری غیرمتمرکز است که به فرد یا افراد خاصی تعلق ندارد. ساختار توزیعشدۀ اتریوم بهگونهای است که پس از نصب یک برنامه بر روی شبکهی آن، برنامۀ مورد نظر به هیچوجه متوقف نخواهدشد و هیچکس، حتی خود تولیدکننده، نمیتواند آن برنامه را لغو و یا دستکاری کند. به همین دلیل، اتریوم بستری عالی برای اجرای قراردادهای هوشمند است که در حوزههای متعددی از جمله Defi وNFT ها کاربرد دارد و در آن هیچ شخص ثالثی امکان دخالت یا تقلب در برنامههای اجراشده بر روی آن را ندارد.
این ارز دیجیتال محبوب جایگاه خود را با داشتن حدود ۲۰ درصد از سهم بازار ارزهای دیجیتال، تثبیت کرده و با توجه به کاربردهای فراوانی که دارد، پیشبینی میشود در آیندۀ نهچندان دور، خرید اتریوم روزهای پر رونقتری را به خود ببیند.
هر دو مبتنی بر مفهوم دفتر کل توزیع شده و تکنیکهای رمزنگاری هستند، اما از نظر مشخصات فنی تفاوت های زیادی بین بیت کوین و اتریوم وجود دارد. نخستین تفاوت به ارز دیجیتال دو شبکه مربوط میشود. ارز BTC اکنون معادل دیجیتالی طلا به منظور ذخیره ارزش عمل میکند، اما ارز ETH بیشتر داخل اپلیکیشنهای اتریوم مثل پلتفرمهای دریافت و ارائه وام کاربرد دارد. تراکنشهای بیتکوین ماهیت پولی دارند، اما همچنان میتوان به وسیله رمزگذاری یادداشتها یا پیامها در فیلدهای داده داخل تراکنشها، یادداشتها و پیامهایی را به آنها اضافه کرد. در سوی دیگر تراکنشهای اتریوم میتوانند حاوی کدهای قابل اجرا در قالب قراردادهای هوشمند باشند که اپلیکیشنهای کاربردی را شکل میدهند. از همینجا میتوان به مهمترین تفاوت اتریوم و بیت کوین طبق این مقایسه رسید؛ میتوان روی بلاک چین اتریوم اپلیکیشن ساخت، اما چنین امکانی در بلاک چین بیت کوین وجود ندارد. سرعت ایجاد بلاکهای جدید و زمان تایید تراکنشها یکی دیگر از تفاوت های بلاک چین اتریوم و بیت کوین است. در Bitcoin بلاکهای جدید حاوی تراکنشها هر 10 دقیقه به بلاک چین اضافه میشوند، اما این زمان در Ethereum حدود 15 ثانیه است. با در نظر گرفتن معیارهای دیگر، متوسط تعداد تراکنشهای انجام شده طی هر ثانیه در شبکه بیت کوین و اتریوم به ترتیب 7 و 30 است. ساختار آدرسهای کیف پولهای دو شبکه هم با یکدیگر متفاوت است. مقایسه بیت کوین و اتریوم نشان داد آدرسهای استاندارد نخستین ارز دیجیتال با “bc1” آغاز میشوند، اما کاراکترهای ابتدایی آدرسهای اتریوم “0x” است. تفاوت دیگر هاردکپ ارز دیجیتال دو شبکه است؛ در نهایت فقط 21 میلیون واحد BTC وجود خواهد داشت، اما سقف مشخصی برای تعداد نهایی ETH وجود ندارد. مقایسه بیت کوین و اتریوم از نظر الگوریتم اجماع و میزان مصرف انرژی جالب است. Ethereum مشابه Bitcoin تا اواخر شهریور 1401 از مکانیزم PoW استفاده میکرد، اما اخیرا به الگوریتم PoS مهاجرت کرده است. این اتفاق منجر به کاهش 99.99 درصدی میزان مصرف انرژی الکتریکی این شبکه شد و انتقادها نسبت به آسیب شبکه اتریوم به محیط زیست را کاملا خاموش کرد.
نتیجه گیری :
خب، بلاخره برای سرمایهگذاری بیتکوین خریده شود یا اتریوم؟ پاسخ نهایی پرسش «اتریوم یا بیت کوین ، کدام ارزش سرمایهگذاری دارد و چرا؟» چیست؟ حقیقت این است که سالهای اخیر، رمزارزها و به طور خاص بیت کوین با اقبال خوبی مواجه شدند. به طور خاص، سال ۲۰۲۰، سال خوبی برای رمزارزها از جمله اتریوم و بیتکوین بوده است. بیتکوین در اواخر سال ۲۰۲۰ رکوردهای جدیدی را از قیمت خود به ثبت رساند. اتریوم نیز در همین سال شاهد ارتقا (فاز اول اتریوم ۲.۰) و همچنین، افزایش قیمت بود. هر دو رمزارز فرصتهای جذابی برای سرمایهگذاری محسوب میشوند و میتوانند جایگاهی را در پورتفولیو سرمایهگذاران داشته باشند. اما باید پیش از سرمایهگذرای روز رمزارزها، افراد با ریسک های سرمایهگذاری در این حوزه که بخش مهمی از آنها رد این مطلب مورد بررسی قرار گرفت آشنا باشند و به خوبی، اتریوم و بیتکوین را بشناسند و با آنها و ماهیت وجودیشان آشنایی داشته باشند.