ارز دیجیتال

انواع ارزهای دیجیتال چیست

1402/01/17 0

در این روزها که بازار ارزهای دیجیتال داغ است، روزانه شاهد ساخت پروژه‌های جدید بلاک چینی در حوزه‌های مختلف هستیم. امروزه بیش از 14 هزار ارز دیجیتال وجود دارد و همین مساله بررسی پروژه‌ها را دشوار کرده است. با توجه به این‌که بازار ارزهای دیجیتال نوپا است و نظارتی نیز بر ساخت پروژه‌های آن صورت نمی‌گیرد، ممکن است بسیاری از این پروژه‌ها اسکم و کلاهبرداری باشند. بنابراین، دسته‌بندی انواع ارز دیجیتال در حال حاضر برای راحتی درک فعالیت و شناخت رمزارزها بسیار ضروری است. در این مقاله، انواع ارزهای دیجیتال را با معرفی ‌مهم‌ترین دسته‌ها و بررسی چند نمونه از ارزهای هر دسته بررسی می‌کنیم.

ارزهای دیجیتال چیست؟

ارزهای دیجیتالی در حقیقت ارزهایی هستند که با پروتکل‌های رمزگذاری‌شده طراحی می‌شوند و هدف‌شان کاهش تقلب و ممانعت از جعل و کلاه‌برداری ارزی است.مهم‌ترین ویژگی ارز دیجیتال در غیرمتمرکز بودن آن است. یعنی هیچ نهاد، سازمان یا دولت خاصی، آن را تحت نظارت و کنترل خود ندارد. در نتیجه، دیگر خبری از دخالت دولت‌ها در مدیریت و پیشبرد پروژه‌های موجود در شبکه بلاک‌چین نیست. شبکه بلاک چین، شبکه‌ای وسیع و گسترده است که ارزهای دیجیتالی در بستر آن تبادل می‌شوند. استفاده از انواع ارز دیجیتال برای تراکنش‌های مالی مختلف از نقاط گوناگون دنیا مقدور است. برای انجام هرگونه تراکنش با ارز دیجیتالی در بستری گسترده نیاز به کلید‌های عمومی و خصوصی وجود دارد. این کلیدها، امنیت فعالیت با رمزارزهای دیجیتالی را بالا می‌برند. در واقع، عملیات تراکنش با کریپتوکارنسی ها به کمک فرایندهای رمزگذاری مسیر تراکنش انجام می‌شود. در روش‌های قبلی که نسبت به تراکنش با ارزهای دیجیتال و بلاک چین، سنتی محسوب می‌شوند، مبلغ زیادی به عنوان کارمزد در جابجایی ارزها و معاملات از سوی موسسات مالی واسطه و بانک‌ها دریافت می‌شود. اما انجام فعالیت‌های گوناگون با انواع ارز دیجیتال دیگر چنین مشکلی ندارد. یعنی به ازای مبلغ بسیار اندکی از کارمزد، امکان تراکنش‌های مالی وجود دارد.

انواع ارزهای دیجیتال :

ارز مجازی
ارزهای مجازی به آن دسته از ارزهای دیجیتال گفته می‌شود که قانون‌گذاری مشخصی روی آن‌ها صورت نگرفته است. این بدان معناست که نه تنها هیچ دولت و سازمانی در خصوص قانونگذاری این ارزها نقشی ندارد بلکه ارزهای دیجیتال توسط تیم توسعه‌دهنده آن کنترل و مدیریت می‌شوند. ارزهای مجازی را نیز می‌توان به صورت الگوریتمی توسط یک پروتکل شبکه تعریف شده کنترل کرد. برای مثال جم‌های بازی کلش اف کلنز (Clash of Clans) نوعی ارز مجازی است که توسط توسعه‌دهندگان پروژه تعریف و کنترل می‌شود.

ارز دیجیتال ثابت
ارز دیجیتال ثابت یا Stable Coin ، پشتوانه دارد. منظور از پشتوانه، طلا، ارزهای فیزیکی یا دارایی‌های ارزشمند می‌باشد. توجه به این نکته حائز اهمیت است که این نوع ارزها، نسبت به نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال در امان هستند. یکی از مهم‌ترین ارزهایی که در این گروه قرار دارد؛ ارز تتر می‌باشد. فعالیت این ارز محبوب با پشتوانه دلار آمریکا می‌باشد.

ارز دیجیتال پرداختی
بخش بزرگی از دنیای کریپتوکارنسی را ارزهای داد و ستدی تشکیل می‌دهد. یکی از مشکلات رایج خرید و فروش سهام در بازارهای مالی، وجود واسطه‌ها و سختی نقد و انتقال مالی بود. ارز دیجیتال پرداخت در واقع پلتفرم‌های پرداخت از طریق کریپتوکارنسی هستند. مکانیزم این پلتفرم‌ها به این شکل است که کاربران از طریق کیف پول‌های تعبیه شده درون پلتفرم، اقدام به خرید و فروش و یا جا به جایی ارز دیجیتال خود می‌کنند  در این پلتفرم‌ها با حذف واسطه‌ها، خرید و فروش ارزهای دیجیتال به آسانی انجام می‌شود. بخش بزرگی از دنیای کریپتوکارنسی را ارزهای داد و ستدی تشکیل می‌دهد. یکی از مشکلات رایج خرید و فروش سهام در بازارهای مالی، وجود واسطه‌ها و سختی معامله بود.

نتیجه گیری :
با افزایش قیمت ارزهای دیجیتال، روز به روز شاهد ایجاد ارزهای متعددی در حوزه‌های مختلف و افزایش تعداد آن‌ها هستیم. امروزه، بیش از 14 هزار ارز دیجیتال وجود دارد که آشنایی و درک فعالیت همه آن‌ها امری دشوار است. طبقه‌بندی ارزهای دیجیتال در دسته‌های مختلف، کار شناسایی و درک آن‌ها را حت می‌کند. البته هر ارز دیجیتال می‌تواند در چندین دسته قرار گیرد و چند کاربرد مختلف داشته باشد. بیش از 60 دسته مختلف برای ارزهای دیجیتال تعریف می‌شود که بیشتر آن‌ها مربوط به اکوسیستم ارزهای اصلی است. در این مقاله، انواع ارز دیجیتال با اشاره به  مهم‌ترین و پرکاربردترین دسته‌های آن‌ها بررسی شد.


 

بالا