اگر در زمینهی سئو و طراحی سایت فعالیت کرده باشید میدانید که یکی از فاکتورهای مهمی که گوگل برای رنکینگ خود نظر میگیرد سرعت بالا آمدن یک سایت است. کاربران عادی هم معمولا وقتی یک سایت دیر بالا میآید به سرعت خسته میشوند و آن صفحه را میبندند. یکی از عواملی که خیلی در سرعت سایت تاثیر دارد حجم سایت و کدهای آن است. بنابراین لازم است که تا حد امکان میزان کدهای سایت کاهش پیدا کنند. یکی از راهها برای این کار استفاده از کتابخانهی jquery است. این مطلب را بخوانید تا بیشتر با این زبان برنامه نویسی آشنا بشوید.
Jquery چیست برای اینکه بدانیم به راحتی باید گفت که یک کتابخانه یا چارچوب کاری برای زبان برنامه نویسی سمت سرویس گیرنده جاوا اسکریپت (JavaScript framework) است که هدف اصلی آن فراهم آوردن زمینه ی استفاده ی آسان از زبان نام برده در برنامه نویسی تحت وب (صفحات وب) می باشد. jQuery یک کتابخانه از جاوا اسکریپت است . از آن جایی که کتابخانه ی JQuery بسیاری از امکانات و عملیات قابل اجرا توسط زبان جاوا اسکریپت را گرفته و در قالب یک سری تابع می گنجاند که می توانید به راحتی هر چه تمام تر فراخوانی و اجرا کنید (با کم ترین میزان کدنویسی بیشترین عملیات ممکن را اجرا کنید)، می توان آن را یک لایه ی سطح بالا (abstraction layer) نیز نامید. با این حال، لازم است به خاطر داشته باشید که کتابخانه ی ذکر شده به هیچ وجه نمی تواند کاملا جایگزین JavaScript گردد. اگرچه jQuery در بسیاری از موارد میزان کدنویسی را کاهش داده و در عین حال همان عملیات قابل اجرا توسط جاوا اسکپریت را اجرا می کند، اما نباید فراموش کنید که توابع و دستورات jQuery هم در حقیقت همان کد زبان جاوا اسکریپت است.
با توجه به آنچه گفته شد،در لزومی ندارد برای استفاده از کتابخانه ی مزبور حتما یک متخصص در زمینه ی برنامه نویسی با جاوا اسکریپت باشید.در واقع، jQuery سعی دارد بسیاری از کارهایی که می توان با استفاده از کدهای جاوا اسکریپت پیاده سازی کرد، همچون دستکاری DOM و فراخوانی توابع AJAX، را تسهیل نماید. از این رو لازم نیست درباره ی جاوا اسکریپت اطلاعات بسیار بالایی داشته باشید. تعدادی زیادی کتابخانه ی جاوا اسکریپت وجود دارد که در حال حاضر jQuery پرکاربردترین و کارآمدترین آن ها محسوب می شود. از جمله دلایل محبوبیت این کتابخانه می توان به قابلیت توسعه پذیری بالا اشاره کرد. بنابراین شما می توانید برای هر کاری که تصورش را می کنید، افزونه (plugin) پیدا کنید. قدرت و کارایی بالا، دامنه ی وسیع افزونه های پرکاربرد، ساختار نگارشی روان و کارآمد این چارچوب کاری را از دیگر کتابخانه های jQuery تمایز بخشیده است.
برای اولین بار در سال ۲۰۰۶ بود که فردی به نام John Resig صحبت از جی کوئری به میان آورد و اقدام به انتشار این نرم افزار نمود. در حال حاضر این کتابخانه توسط یک تیم توسعه دهنده تحت هدایت Timmy Wilison نگهداری میشود. در همان سالهای اولیه انتشار، Jquery تحت دو لیسانس GPL و MIT فعالیت میکرد. اما در سال ۲۰۱۲ بود که مجوز GPL از کارنامه این نرم افزار حذف شد و هم اکنون تنها تحت مجوز MIT به فعالیت خود ادامه میدهد.
جی کوئری یک فایل چند کیلوبایتی است، اما همین فایل کوچک، قدرت فوق العادهای دارد و کارهای بسیار زیادی میتوان با آن انجام داد. برای شما با استفاده از jQuery میتوانید:
1. انیمیشن ها و افکت های زیبایی به المان هایتان اضافه کنید. برای مثال وقتی که کاربر روی یک المان کلیک کرد، افکت های مختلفی روی آن اجرا شود.
2. درخواست های Ajax به سمت سرور ارسال کنید و اطلاعات را بدون refresh صفحه از دیتابیس دریافت کنید.
3. تگ های HTML یا محتویات صفحه وب خود را اضافه، حذف، ادیت و… کنید. برای مثال یک تگ <div> اضافه کنید یا یک تگ <p> حذف کنید یا یک Class یا id خاص را به یک تگ خاص اضافه کنید.
4. اسلایدرهای عکس زیبا بسازید
5. منوهای باز شوندهی زیبا طراحی کنید (مانند منوهای بالای سایت یادیفای که با رفتن موس روی آنها، زیر منوهایی برای شما نمایش داده میشود)
6. به فرم های ثبت نام، ورود و… اعتبار سنجی را اضافه کنید. برای مثال چک کنید که اگر رمز کاربر کمتر از ۸ کاراکتر بود، اجازهی ثبت نام به کاربر داده نشود.
7. و بسیاری کارهای دیگر که میتواند به جذاب شدن صفحات وب شما بسیار کمک کند.
نتیجه گیری :
در این مطلب از مجله آموزشی فرادرس، ابعاد مختلفی در رابطه با اینکه jQuery چیست و چه ویژگیهایی دارد مورد بررسی واقع شدند. jQuery در واقع نوعی کتابخانه محبوب جاوا اسکریپت محسوب میشود که فرایند توسعه را بسیار آسان و نسبت به جاوا اسکریپت معمولی بسیار بهتر عمل میکند. در این مطلب آموزشی، همچنین اصول و مفاهیم پایه جی کوئری، از جمله کار با متدها، اثرات و رابط کاربری این کتابخانه نیز پوشش داده شد تا کاربران به درک مطلوبی از اصول اولیه jQuery برسند.